Newsy Dla wydawców O nas Współpraca/Oferta Newsletter Regulamin Rejestracja Zaloguj się
Kategorie
Gospodarka
Kraj Unia Europejska Świat
Edukacja Energetyka Finanse
Finanse osobiste Wyniki Finansowe
Firma Handel Manager Media i Marketing Medycyna Motoryzacja Nieruchomości i Budownictwo Podatki Prawo Przemysł Rolnictwo Teleinformatyka
Hardware Telefonia
Transport Turystyka Żywność Kultura i Rozrywka Sport i rekreacja Zdrowie i Uroda Infografiki Materiały prasowe
InwestycjeZagraniczne.com StrefyNieruchomości.pl

Ceny żywności bliskie historycznych szczytów

pobierz video
16.04.2021

Kukurydza i soja są już o 70-80 proc. droższe niż przed rokiem.

Zboża drożeją z powodu bardzo dużego popytu z Chin. To konsekwencje wzrostu liczby trzody chlewnej w tym kraju.

Tak duży wzrost cen kukurydzy i soi jest też efektem niskiej bazy czyli spadku cen na giełdach towarowych przed rokiem, gdy szczególnie silne były obawy o skutki rozwijającej się pandemii.

Wówczas spodziewano się, że zapasy żywności będą rosnąć, jednak obecnie sytuacja jest odwrotna. Poziom zapasów jest najniższy od lat.

- Brakuje już niewiele do historycznych szczytów z 2012 roku– mówi w rozmowie z MarketNews24 Michał Stajniak, ekspert XTB.

Kukurydza stała się towarem trudno dostępnym. Za tonę trzeba zapłacić ponad 590 USD za buszel. Soja kosztuje ponad 400 USD za tonę.

Przez najbliższych sześć miesięcy należy się spodziewać wzrostu popytu i coraz wyższych cen na giełdach towarowych.

Wzrost cen surowców rolnych w mniejszym stopniu jak dotąd dotyczył pszenicy, kawy i cukru.

Załóż konto
Aby móc w pełni korzystać z naszego serwisu należy się zarejestrować.
rejestracja
Nawigacja
Newsy Dla wydawców O nas Współpraca/Oferta Newsletter Regulamin Polityka Prywatności Polityka Cookies
Newsletter
Jeżeli chcesz być informowany przez nas tylko o najważniejszych informacjach zapisz się do naszego newslettera już teraz
zapisz się
Kontakt

VideoTarget Sp. z o.o.
ul. Prosta 70
00-838 Warszawa
NIP: 521 371 76 87
 
redakcja@marketnews24.pl