Ceny żywności bliskie historycznych szczytów
Kukurydza i soja są już o 70-80 proc. droższe niż przed rokiem.
Zboża drożeją z powodu bardzo dużego popytu z Chin. To konsekwencje wzrostu liczby trzody chlewnej w tym kraju.
Tak duży wzrost cen kukurydzy i soi jest też efektem niskiej bazy czyli spadku cen na giełdach towarowych przed rokiem, gdy szczególnie silne były obawy o skutki rozwijającej się pandemii.
Wówczas spodziewano się, że zapasy żywności będą rosnąć, jednak obecnie sytuacja jest odwrotna. Poziom zapasów jest najniższy od lat.
- Brakuje już niewiele do historycznych szczytów z 2012 roku– mówi w rozmowie z MarketNews24 Michał Stajniak, ekspert XTB.
Kukurydza stała się towarem trudno dostępnym. Za tonę trzeba zapłacić ponad 590 USD za buszel. Soja kosztuje ponad 400 USD za tonę.
Przez najbliższych sześć miesięcy należy się spodziewać wzrostu popytu i coraz wyższych cen na giełdach towarowych.
Wzrost cen surowców rolnych w mniejszym stopniu jak dotąd dotyczył pszenicy, kawy i cukru.