Jak zaoszczędzić na kosztach prowadząc dobrą kuchnię
Francusko-Polska Izba Gospodarcza opublikowała trzecią edycję Barometru CSR. W tegorocznej edycji wprowadzono program Zero Waste, który ma na celu zmniejszenie zużycia papieru, wody, energii, recyklingu, zagospodarowania odpadów, optymali
Francusko-Polska Izba Gospodarcza opublikowała trzecią edycję Barometru CSR. W tegorocznej edycji wprowadzono program Zero Waste, który ma na celu zmniejszenie zużycia papieru, wody, energii, recyklingu, zagospodarowania odpadów, optymalizacji łańcucha dostaw. Warszawski hotel był zaskoczony, gdy odpady żywności zmniejszył o 11 ton.
W ciągu dwóch lat warszawski Novotel chciał zredukować powstawanie odpadów o 30 proc. Zmniejszyło się o 55 proc., czyli o 11 ton rocznie. Wykorzystano specjalny system mierzenia rodzaju odpadów żywnościowych i gdzie one powstają.
- 55 proc. odpadów pochodziło z talerzy gości, a były to przede wszystkim warzywa, zmieszane sałatki i owoce - mówi w rozmowie z MarketNews24 Jakub Emanuel Marzec, szef kuchni Novotel Warszawa Centrum. - Zamiast mieszać warzywa na podawanych talerzach, zwiększyliśmy wybór w bufecie sałatkowym, a zmiany te nie oznaczają, że goście hotelowi zaczęli mniej jeść.
Jak wynika z Barometru CSR konsumenci oczekują od firm, że będą społecznie odpowiedzialne: 69% uważa, że firmy powinny walczyć z niesprawiedliwością społeczną. 68% badanych konsumentów oczekuje od marek, które kupują, aby odgrywały większą rolą w rozwiązywaniu problemów społecznych, a 65% zaangażowania w rozwój lokalnych społeczności.