Newsy Dla wydawców O nas Współpraca/Oferta Newsletter Regulamin Rejestracja Zaloguj się
Kategorie
Gospodarka
Kraj Unia Europejska Świat
Edukacja Energetyka Finanse
Finanse osobiste Wyniki Finansowe
Firma Handel Manager Media i Marketing Medycyna Motoryzacja Nieruchomości i Budownictwo Podatki Prawo Przemysł Rolnictwo Teleinformatyka
Hardware Telefonia
Transport Turystyka Żywność Kultura i Rozrywka Sport i rekreacja Zdrowie i Uroda Infografiki Materiały prasowe
InwestycjeZagraniczne.com StrefyNieruchomości.pl

Preferencyjna stawka podatkowa na cydr i perry ma wspierać polskich producentów

pobierz video
16.08.2023

Do Sejmu trafił projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie wybranymi towarami oraz usprawnienia funkcjonowania Krajowej Administracji Skarbowej.

Poza kolejnymi zmianami uszczelniającymi rynek paliw i gazu LPG, projekt zakłada dość obszerne modyfikacje przepisów akcyzowych w ogóle nie związanych z tym rynkiem.

- Bynajmniej nie chodzi tylko o dostosowanie do tworzonego systemu teleinformatycznego pod nazwą Centralna Ewidencja Wyrobów Akcyzowych (CEWA), lecz także obniżenie stawki podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5% objętości do wysokości 0 zł  - mówi w rozmowie z MarketNews24 dr Jacek Matarewicz, adwokat, doradca podatkowy, Partner w Kancelarii Ożóg Tomczykowski. – Chodzi natomiast o zwiększenie konkurencyjności na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzenie oferty do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek.

Obecnie, zgodnie z art. 96 ust. 4 pkt 1 ustawy o podatku akcyzowym, ta grupa wyrobów objęta jest stawką 97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.

Stawka akcyzy na cydr już dzisiaj jest niższa niż w przypadku pozostałych napojów fermentowanych. Została wprowadzona, aby wspierać rodzimych producentów. Preferencja miała spowodować, że polski cydr będzie stanowił alternatywę dla sprowadzanych z zagranicy alkoholi.

Jak wskazano w uzasadnieniu do najnowszego projektu ustawy: „Zgodnie z informacjami Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, zbiory jabłek w 2022 r. w Unii Europejskiej wyniosły 11,9 mln ton, z czego 4,2 mln ton wyprodukowano w Polsce, plasując nasz kraj na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej. Powierzchnia uprawy jabłek w 2022 r. wynosiła 151,9 tys. ha”.

Zmiana ma wpłynąć na ukierunkowanie rozwoju przetwórstwa jabłek, aby spopularyzować produkcję właśnie tego alkoholu, wykorzystując zasoby, jakie mamy.

- Projekt zakłada, że obniżenie akcyzy na cydr i perry do 0 zł miałoby wejść w życie od 1.10.2023 r., a więc jeszcze przed wyborami – wyjaśnia J.Matarewicz z Kancelarii Ożóg Tomczykowski. 

Załóż konto
Aby móc w pełni korzystać z naszego serwisu należy się zarejestrować.
rejestracja
Nawigacja
Newsy Dla wydawców O nas Współpraca/Oferta Newsletter Regulamin Polityka Prywatności Polityka Cookies
Newsletter
Jeżeli chcesz być informowany przez nas tylko o najważniejszych informacjach zapisz się do naszego newslettera już teraz
zapisz się
Kontakt

VideoTarget Sp. z o.o.
ul. Prosta 70
00-838 Warszawa
NIP: 521 371 76 87
 
redakcja@marketnews24.pl