Wysokie temperatury topią cenę soi
Spadła cena soi. Winna temu jest sytuacja pogodowa w Stanach Zjednoczonych.
– Niska jakość upraw i obawy przed wysokimi temperaturami, które mogły doprowadzić do zmniejszenia i tak niskich plonów, są prawdopodobnie przyczyną spadku zainteresowania soją wśród inwestorów. Tylko połowa upraw soi w USA jest obecnie dobrej jakości. To najgorszy wynik od 2013 r – uważa Michał Stajniak z XTB w rozmowie z MarketNews24.
Na cenę soi wpływ mają także relacje handlowe między Stanami Zjednoczonymi a Chinami. Chińczycy mimo deklaracji o zwiększeniu importu soi, kupili w tym roku od Amerykanów ponad trzykrotnie mniej tego surowca niż rok temu. Trudno więc oczekiwać, że uda się nadrobić straty.
Kwestie handlowe nie zostaną raczej rozwiązane w najbliższych tygodniach, więc ceny soi powinny pozostać stabilne. Wpływ na nie będą miały jedynie czynniki pogodowe.